עמוד היסטוריה
Dead Sea History Cover Page
Dead Sea History Cover 2 page

השבר הסורי-אפריקני

השבר הסורי-אפריקני נמצע מצפון לדרום, בין מזרח התיכון לאפריקה דרך ים המלח, והערבה, מפרץ אילת וים סוף, עד לטנזניה, שם הוא מתפצל לשניים ומגיע עד למוזמביק. אורכו של הבקע כ-6,000 ק"מ ורוחבו בין 7 ל-20 ק"מ, והוא החל להיווצר לפני כ-25 מיליון שנים.

ים המלח

ים המלח הוא אגם מלח חסר-מוצא לים, הנמצא בתחום השבר הסורי-אפריקני, חופיו הם המקום היבשתי הנמוך ביותר בעולם. ריכוז המלחים בים המלח עומד על 34.2% – גבוה פי עשרה מריכוז המלחים בים התיכון, ריכוז גבוה זה נובע מכך שהאגם הוא טרמינלי (למי האגם אין מוצא לשום מקום), והוא נמצא באזור בעל אקלים מדברי חם ויבש המתאפיין בשיעורי התאיידות גבוהים.

לים המלח חשיבות רבה ולתיירות. הרכב מימיו שונה מזה של מי ים רגילים, וכולל ריכוז גבוה של מגנזיום, סידן ואשלגן. עובדה זו מנוצלת על ידי התעשייה הכימית בשטחי ישראל וירדן, בין היתר להפקת אשלג, מגנזיום ותרכובות של ברום.

החשיבות ההיסטורית של האתרים הנמצאים בסמוך לים המלח, כגון מצדה, עין גדי, מכוור וקומראן, ההרכב הכימי המיוחד של מימיו והאקלים המיוחד השורר בו – כל אלה הפכו את ים המלח למוקד תיירות עולמי, ובפרט למרכז של תיירות מרפא. באזור נבנו אלפי חדרי מלון, בישראל בעין בוקק שעל חופי הבריכות באגן הדרומי.

הרכב מומסים עיקרי במי ים המלח (גרם לליטר)

 

ים המלח

מי ים רגילים

כלור

208

19.4

מגנזיום

39.2

1.27

נתרן

39

10.7

סידן

17

0.42

אשלגן

7

0.4

ברום

5

0.07

גופרה

0.5

3.6

דו-פחמה

0.23

0.1

עוד פרטים בים המלח באתר של סי אוף ספא: Sea of Spa